Er zijn mensen die tijdens hun vakantie slecht slapen, omdat ze “het torenlicht” missen.
Er zijn ook mensen die zich in de avonduren afvragen wat voor een lamp er steeds het heelal oplicht en waarom.

Het hoge licht

De vuurtoren van Westkapelle, het hoge licht genaamd, is de oorzaak van de nachtelijk stralen over de westhoek van Walcheren. Een grote lamp bovenop de (ex-) kerktoren steekt boven alle bebouwing uit met als doel de scheepvaart te informeren op hun route langs het schiereiland.

De vuurtoren was niet altijd alleen maar een vuurtoren. Een gids vertelt ons hoe het zit.

In hogere sferen dankzij stichting Het Polderhuis

Op uitnodiging van de stichting Het Polderhuis bestijgen de dames van Mijn Lievelingsplek de vuurtoren in Westkapelle en komen terecht in de kamer van de torenwachter. Hij zit er nog steeds en waakt over de expositie, die er tegenwoordig zichtbaar is.

De gids spoort ons aan en we moeten nog hogerop. Opnieuw bestijgen we de wenteltrapjes in de smalle toren naar de volgende ruimte. Hier treffen we een expositie aan over de historie. De geschiedenis van Westkapelle, het verleden van de toren en er klinkt zelfs gezang. Het is een “ouwerwesse” , ofwel een liedje dat vroeger veel gezongen werd.

Maar we zijn er nog niet. We klimmen nog eenmaal hogerop in de toren en die klim brengt ons naar het mooiste uitzichtpunt op Walcheren. Vanaf een plateau bovenop de vuurtoren hebben we zicht op de rode daken van Westkapelle, de kreek, de Westerschelde en de Noordzee. Ook ‘het lage licht’ is te zien en de “schoppesteele” . De gids vertelt ons enthousiast alle verhalen die erbij horen.

Uren turen

Bovenop de vuurtoren kan je uren turen, maar da tis ons niet gegund. Daarvoor moeren we nog een keer terug, want de toren heeft openingstijden en onze tijd zit er op. We moeten afdalen. Dat is voor velen gemakkelijker dan de klim omhoog. Ondanks de inspanning van het opstijgen, is de klim zeker de moeite waard.

Als je de kans hebt , sluit dan aan bij een gids tijdens je bezoek. Hij of zij vertelt je zeker iets nieuws over de omgeving waar je je vakantie doorbrengt.

Wij zeggen : DOEN!