Ben je op zoek naar een activiteit waarbij je met de wind in je haren de elementen trotseert? Dan hebben wij dé tip voor je:

Een uitje waar je vooraf geen voorstelling van hebt, maar achteraf zijn dit de reacties:

  • een absolute aanrader
  • een belevenis
  • mijn hoofd waaide leeg.. heerlijk
  • genoten van een TOP-middag
  • dat was boffen
  • mooie mogelijkheid om de Zeelandbrug eens van de andere kant te bekijken
  • het was top!

Op Schouwen-Duiveland, dichtbij Zierikzee. Daar kan je (nog) gratis parkeren op loopafstand van het stadscentrum. Tijdens de wandeling van de auto naar de bestemming krijgt u een voorproefje van de sfeer in het stadje. Authentiek, klein, maar met veel historische elementen.

Bestemming bereikt

Aan de kade vindt u uw bestemming. Een stoer zeilschip van meer dan een eeuw oud. Helemaal compleet met houten mast, stevige touwen en meerdere boeien aan de buitenzijde. Het is zeilschip De Scaldis.

Schipper Jaap verwelkomt u aan boord en vertelt wat de bedoeling is van de middag. De dames van Mijn Lievleingsplek mochten een middag meevaren met de Scaldis en delen graag deze belevenis met u:

Een middag op het water

We verlaten de haven van Zierikzee en varen richting de Oosterschelde. Daar waait het harder dan gewenst. De schuimkoppen op de golven zijn op afstand zichtbaar. De zeilen worden hierop aangepast. Een deel van het zeil wordt vastgeknoopt, zodat dit gedeelte van het stevige doek niet geen wind kan vangen. Zeilers zullen er vast een term voor hebben bedacht, maar voor velen van ons is alles nieuw. De passagiers die knopen kunnen leggen, helpen schipper Jaap mee. Daarna kunnen de zeilen omhoog.

Heel snel zijn we buitengaats en gaan de kragen omhoog, de truien aan en jasjes dicht. Er wordt geadviseerd om (nog extra) te smeren, want dit is verbrand-weer…..

Daar gaan we! De Scaldis trekt zich weinig aan van de golven en snijdt er heel gemakkelijk doorheen.
We kunnen nu de Zeelandbrug vanaf de onderzijde bekijken en slaan dan rechtsaf richting Burgh-Haamstede.
Het is hoog water. De rustplaats voor de zeehondjes staat onder water, die zien we nu niet. Schipper Jaap heeft daarvoor speciale vaartijden in zijn programma, zodat je juist wel naar de zeehonden kunt kijken. Dit keer “zeilen” we.

Meezeilen op De Scaldis

Altijd een mooi plekje aan boord

Oppassen als we keren! De mast beweegt naar de andere kant van de boot, dus bukken of maken dat je weg komt. Een nieuw plekje zoeken in de zon, hoort daar ook bij.
Er zijn voldoende lekkere plekjes aan boord. Binnen of buiten. Voor of achter. Languit onder de mast of op één van de bankjes in de kuip. Iedereen kan iets vinden naar zijn zin.

Binnen verblijven is ook een mogelijkheid. Daar is de koffie, een keuken (kombuis) en toilet. Je zit er beschut als je de wind even beu bent, maar het deint er iets mee.

Schipper Jaap geeft af en toe het roer uit handen en heeft dan tijd voor alle vragen van de passagiers. Hij vaart al sinds zijn kinderjaren en heeft altijd een antwoord op de vragen die hem gesteld worden.

de haven van Zierikzee

Als we weer dichterbij de Zeelandbrug komen, moet Jaap weer aan het werk. De haven binnenvaren zorgt opnieuw voor veel werkzaamheden aan boord.
Het is prachtig om dit vanaf het lekkere plekje aan boord te aanschouwen. Het lijkt een hele kunst om de schuit in toom te houden, maar de ervaren scheepslieden worden er niet koud of warm van. Ze weten hoe ze moeten handelen, zelfs als de boot nog gedraaid moet worden voordat we aan kunnen leggen. Beetje voor- en achteruit, dit kee rop de motor, en voila… daar zijn we weer. Terug in de haven van Zierikzee na een mooie belevenis op het water.

Samen sterk in Zeeland

Met dank aan schipper Jaap. Als kleine ondernemer in Zeeland nodigde hij ons, als kleine collega’s, uit om een keer mee te waren. Met als doel dat de genodigden zijn belevenis overbrengen aan hun gasten. Nou Jaap, dat doen we graag!

Ben jij op zoek naar een uitstapje op zee … vaar dan een keer met De Scaldis mee!

De website van zeilschip de Scaldis vertelt alles over dit uitje en hoe u kunt reserveren om aan boord te gaan bij schipper Jaap.
Wij wensen u heel veel plezier tijdens deze unieke vaartocht!